Dünya’nın en büyüğü keşfedildi: Gemi enkazı sandılar, gerçek çok farklı çıktı

Solomon Adaları’nda, 34 x 32 metre ölçülerinde Dünya’nın en büyük mercan kolonisi keşfedildi. Bu koloni o kadar büyük ki, uzaydan bile görülebiliyor. Ancak buna rağmen yaklaşık 300 yıldır insanlardan saklanmayı başardı.

Mercan 12 metre derinlikte yer alıyor ve National Geographic’in Pristine Seas projesi ekibi derinliklerde bir gölge gördüğünde, haritalarında da o bölgede bir batık olduğu belirtildiği için, en başta bu gölgenin bir gemi enkazı olabileceğini düşündüler. Görüntü yönetmeni Manu San Félix ve oğlu Inigo daha yakından bakmak için daldılar ve gördükleri bu devasa yapının aslında bir canlı kolonisi olduğunu fark ettiler.

Mercanlar bitkilere benzetilebilir, ancak aslında çok farklıdır. Hatta en yakın akrabaları denizanası ve deniz anemonlarıdır. Bireysel mercan polipleri bir kolonide bir araya gelir ve çok sayıda koloni bir resif oluşturabilir. Bulunan bu dev grubun yaklaşık bir milyar polip içerdiği düşünülüyor ve bu da dünyadaki en büyük hayvan topluluklarından biri olduğu anlamına geliyor.

Bu mercan grubunun bulunduğu bölgede zengin mercan çeşitliliği yer alıyor, ancak bu koloni Pavona clavus’tan oluşuyor. Omuza benzediği için kürek kemiği mercanı olarak biliniyor ve kahverengi, sarı, kırmızı, pembe ve mavi tonlarında bulunabiliyor.

Pavona mercanları sert olsalar da, çok dayanıklı değiller. Mercanlar çevresel değişikliklere karşı çok hassas ve on yıllardır kayboluşları takip ediliyor.

Bu dev koloninin hayatta kalmasını sağlayan özelliği ise, muhtemelen suyun daha serin olduğu ve yakınlarda barınak sağlayan bir rafın bulunduğu konumuyla ilgili olabilir. Son 300 yıldır okyanuslardaki tüm değişiklikler ve kirlenmeye rağmen hala hayatta kalmayı başarmış gibi gözüküyor.

O zamandan beri dünya, gezegenin daha önce hiç görmediği bir oranda küresel ısınmaya, aşırı avlanmaya, kirliliğe, tarımsal akıntıya ve okyanus asitlenmesine tanık oldu. Tüm bunlara rağmen, bu mercan grubu hala hayatta ve artık bu devasa canlı topluluğunu canlı tutmamız gerekiyor. Mercanlar, şu ana kadar yerel topluluğun korumasıyla hayatta kaldı. Bu korumayı sağlayan Solomon Adaları’nda sular yerel topluluğa ait, ancak şimdi doğal tarihlerini korumak için ulusal destek istiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir